top of page
חיפוש

חינוך אנתרופוסופי בגיל הרך

  • תמונת הסופר/ת: adig1203
    adig1203
  • 7 ביוני 2022
  • זמן קריאה 2 דקות

עודכן: 24 במרץ 2023

חינוך אנתרופוסופי בגיל הרך


החינוך האנתרופוסופי מאופיין בתפיסה הוליסטית של האדם כישות מתפתחת ושלמה.

הילדות נתפסת כתקופה משמעותית של הבשלה ושל צמיחה פנימית בה מפתח הילד בהדרגה כישורים, איכויות שונות והבנות לגבי העולם סביבו.

התהליך הפדגוגי מבוסס על התפיסה ההתפתחותית של הילד והבנת שלבי ההתפתחות והצרכים של הילד בכל שלב. כל הפעילויות, התכנים וסביבות המשחק מותאמים לשלב ההתפתחותי שבו נמצאים הילדים.

שלבי ההתפתחות מחולקים לתקופות של 7 שנים (שבעונים) מגיל 0-7, 7-14, 14-21.

בשביעון הראשון בגיל הרך מתפתח הגוף הפיסי וכל החושים, התפיסה היא שרוב הזמן הילד במצב של חלימה, עוד לא בעירות מלאה, לכן מומלץ לשמור על אווירת הילדות הקסומה שכל כך חשובה להמשך התפתחותו של הילד. הפעילות משלבת הרבה עשייה מוטורית, סביבה ואלמנטים המעודדים משחק חופשי, פעילות חווייתית והתנסותית שמגרה את החושים (אך לא מציפה אותם).


עקרונות החינוך האנתרופוסופי מתבטאים באלמנטים הבאים:

סביבות משחק ולמידה


בגיל הרך משמעות רבה לגדילה הפיסית של הילד. רוב המיומנויות המוטוריות נלמדות באופן עצמאי תוך ניסוי וטעייה ויש לאפשר לילדים התנסויות רבות ככל הניתן לנוע ולהתנסות בתנועה. סביבת החצר משלבת מתקני טיפוס, בית עץ, נדנדות חבלים, מסלולי שוו"מ וקורות עץ איתם הילדים יוצרים משחקי דמיון ומחזקים את השליטה בגופם הפיסי.

סביבת המשחק הפנימית נעימה ועוטפת משלבת חומרים ואלמנטים גולמיים המדגישים אסתטיקה יופי ופשטות כמו קוביות עץ, בדים, מטפחות, סלסלות קש.


הלמידה מתרחשת דרך עשייה חווייתית וחיקוי ופחות באופן דידקטי. למבוגרים ולאנשי הצוות השפעה משמעותית והם משאירים חותם עמוק על הילד. התכנים החינוכיים יועברו מתוך עשייה של המבוגרים שתגרה את הילד לעשות בעצמו.


העשייה משלבת מלאכות יד המחזקות ומפתחות את יכולת הריכוז והחשיבה, תשומת הלב, מוטוריקה עדינה, יצירתיות וסובלנות לתהליך יצירה ממושך. הילדים שותפים גם לפעילויות השוטפות כמו הכנת האוכל, עריכה ופינוי שולחן האוכל, ניקיון וסידור סביבות המשחק.


בגיל הרך חשיבות רבה לבניית ריתמוס והרגלים המקנים לילד יציבות ובטחון להם הוא זקוק כדי להתפתח. תשתית חזקה של הרגלים ברורים וקבועים בונה יכולות של התמדה, העמקה, הפנמה ומעל לכל מרכז פנימי יציב שיאפשרו לילד להכיל גם מצבים לא מסודרים ומאורגנים שיפגוש בהמשך דרכו. סדר היום והפעילויות מלווים בשירים טקסים וריטואלים. מפגשי מעגל המשלבים סיפור, שיר ותנועה בנושאים שונים בהתאם לעונות השנה והחגים. הסיפורים משאירים את הילד במצב של חלימה ופליאה, הילדים בונים את התמונות בדמיונם.

 
 
 

Comments


bottom of page